New Black, dat is nog eens een sneeuwkloon

New Black levert 2.230.000.000 resultaten op in Google en 6.093 resultaten op LinkedIn. Nee, we hebben onze bedrijfsnaam niet gekozen vanwege zijn originaliteit. Sterker nog: het is een enorme sneeuwkloon. Que?

Sneeuwkloon is een begrip dat in de Van Dale mag, omdat we allemaal de betekenis kennen zonder het te weten. Proef op de som, wedden dat jij zo tien voorbeelden kunt noemen als ik je even op weg help:

Te x of niet te x, dat is de vraag.
x is de y onder de z.
Keep calm and x.

‘X is the New Black’ past ook in dit rijtje. Een sneeuwkloon is dus een:

Aan het cliché verwant verschijnsel,
te omschrijven als een vrij aan te passen,
voor velerlei gebruik geschikte,
versleten,
onmiddellijk herkenbare,
geciteerde,
verkeerd geciteerde,
of geparodieerde
zin of formule,
die in oneindig veel varianten kan worden gebruikt.

De term ‘sneeuwkloon’ is trouwens ontleend aan een beroemd (maar niet-waar) wistudatje: dat Eskimo’s wel 100 woorden voor sneeuw hebben.

Waarom déze sneeuwkloon?

Maar wat maakt nou een echte sneeuwkloon? Dat je er heel veel variabelen in kunt gebruiken. En wat maakt déze sneeuwkloon nou zo geschikt als bedrijfsnaam voor ons tekstschrijvers? Best veel:

– Hij blijft goed hangen.
– De verwijzing naar zwart op wit vinden we leuk.
– Er is altijd ‘iets’ de new black, ook in ons vak. Soms is dat iets de moeite waard en soms is het een hype, waar een zichzelf respecterende organisatie niet in mee moet gaan. Wij kennen het verschil.
– Hoezeer taal/content/online ook onderhevig is aan de new black, er is altijd wél een solide basis voor nodig: goede copy. Dat zal nooit veranderen, hoeveel new blacks er ook komen binnen advertising, journalistiek en online (onze voornaamste diensten).

En x but not y:
Tijdens een zomerse bedrijfsnaambrainstorm vonden we dit catchy. Bovendien was de url beschikbaar – in tegenstelling tot wel meer prachtige namen. Bam! Creatief en pragmatisch 😎  .

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

Wees de eerste met een reactie